Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výchova ve středověku

Výchova ve středověku

Po zániku otrokářského řádu se začal v Evropě utvářet řád feudální. Společnost se bohatě diferencovala na stavy (šlechta, duchovenstvo, měšťané, poddaní). Dále se šlechta a duchovenstvo diferencovali na vyšší a nižší, měšťané na městský, patriciát a řemeslníky, městskou chudinu atd. Podle příslušnosti ke stavům se lidem dostalo určité výchovy a vzdělání. Křesťanství je středem veškerého výchovného působení. Do nového výchovného systému jsou převzaty jen ty prvky antické kultury, které nejsou v rozporu s křesťanskou vírou.

V období středověku vznikají čtyři typy škol : školy církevní, městské, univerzity a systém výchovy světských feudálů(rytířská výchova)

Školy církevní
Existovaly tři typy církevních škol, školy klášterní, katedrální (též chrámové) a školy farní.

V roce 529 byl založen Benediktem z Nursie (480-543) na hoře Monte Cassino u Neapole klášter a u něho škola. Po vzoru benediktinů začaly zakládat kláštery i další řády, jako jsou premonstráti, cisterciáci, dominikáni apod. Středověké kláštery se staly centry vzdělanosti. Měly význam kulturní, hospodářský i politický. Mniši opisovali knihy, uchovávali v klášterech cenné rukopisy. Zabývali se zemědělstvím i řemesly a učili těmto dovednostem i okolní lid. Dále se věnovali i výuce mládeže.
Zpočátku se v klášterech vzdělávali pouze hoši, kteří byli od svých devíti let zasvěceni svými rodiči mnišskému řádu tzv. pueri oblati. Později se klášterní školy rozdělily na tzv. školu vnitřní ( schola interna) pro žáky, kteří v klášteře bydleli, a na školu vnější ( schola externa), kam žáci pouze docházeli. Těžiště vzdělání tvořila latinská gramatika, sedmero svobodných umění a náboženství. V klášterech získávaly vzdělání i ženy, hlavně z šlechtických rodin.
V sídlech biskupů vznikaly školy katedrální, ve kterých byli připravováni světští kněží.
Nejnižší úroveň vzdělání poskytovaly školy farní. Jejich úkolem bylo poučit mládež o základech křesťanství, dále se zde učilo čtení, psaní a církevní zpěv. Počty byly na málokteré farní škole. Výuka byla též v latinském jazyce.

Žádné komentáře:

Okomentovat